Krachtige ouders
Prachtige kinderen

'Ik wil het beste voor mijn kind'




Ouders

Ouder zijn moet je leren, dat gaat met vallen en opstaan. Wees niet te streng voor jezelf. Deel je kwetsbaarheid.

Hoe heb jij je eigen opvoeding ervaren? Voed jij je kinderen op dezelfde manier op of ga je het helemaal anders doen? En hoe dan?

Als jij het naar je zin hebt, heeft je kind het ook fijn. Zorg daarom goed voorzelf, dan gaat het contact met je kind ook goed.

Een kind heeft in aanleg alles in zich. Het is aan de ouders en de omgeving een kind tot bloei te laten komen. Een kind wil gezien, gehoord en aangeraakt worden.

Geef je kind vertrouwen zodat het goed kan aarden en geef het de ruimte om zich te ontplooien.

De kunst van volwassen ouderschap

  • Steunen

  • Respecteren

  • Uitleggen

  • Structureren

Ik ben er voor je

Steun je kind door dik en dun
Steunen gaat over geborgenheid en emotionele veiligheid bieden aan je kind. Jij bent de plek waar hij steeds weer terug kan komen. Of hij nu 1 jaar of 24 jaar is. Steunen is knuffelen, op schoot nemen, maar ook oogcontact maken, glimlachen, aanmoedigen, of een schouder om op uit te huilen; jij mag er zijn en ik ben er voor jou!

Ik help je het zelf te doen

Respecteer je onafhankelijke kind

Kinderen willen trouw zijn aan jou als ouder, maar hebben ook een diep verlangen om zichzelf te zijn. Geef je kind de mogelijkheid om zelf te doen, zichzelf te leren kennen, de wereld te onderzoeken. Wat hij daarvoor nodig heeft is ruimte, tijd, een ouder die op -zijn-handen-zit. Kijk wat je kind doet, en wees beschikbaar, maar laat het hem vooral zelf proberen. Een veilige mix van steun en ruimte.

Ik geef woorden aan mijn en jouw gedrag

Leg uit wat je doet, ziet en voelt

Voor een kind dat geboren wordt is de wereld één grote brei. Jij bent de gids. Door veel uit te leggen, je handelen te ondertitelen met woorden, en woorden te geven aan die verborgen wereld van gevoelens kun dat spannende leven overzichtelijk maken. ‘Daar schrok ik wel van zeg’, ‘wat ben jij boos’. Maar ook ‘ik ga even je jas pakken dan gaan we zo naar buiten’ of ‘als jij zo laat thuis komt maak ik me ongerust’.

Ik orden de wereld voor jou, begrens en maak overzichtelijk

Geef structuur en toon grenzen

Geef als ouder het veilige kader waarbinnen het kind mag bewegen. ‘Tot aan het hekje en niet verder’. ‘Om 11 uur ben je thuis’. Regels, rituelen en vaste ritmes helpen, maken makkelijker. Naarmate kinderen ouder worden bewegen de regels en grenzen mee. ‘Wat wil jij en wat wil ik? En hoe vinden we iets dat voor allebei goed voelt?’.

Zomaar wat vragen

Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf:

  • Mag jouw kind echt kind zijn?
  • Aan welke verwachting moet jouw kind voldoen?
  • Mocht jij kind zijn?
  • Waaraan moest/moet jij voldoen?

Denk eens terug aan een moment in je eigen jeugd waarop je teleurgesteld was in je ouder(s).

father-413480_1920

Ontdek: Wat weet jij van je herkomst?

Wat weet jij van je eigen familie en van de familie van de andere ouder van je kind? 

Het is boeiend om te onderzoeken wat in het verleden heeft plaatsgevonden, te ontdekken of en hoe deze gebeurtenissen jouw leven mogelijk hebben beïnvloed. En hoe aannemelijk is het dat jij dit ook weer doorgeeft.

De onderlinge relaties en bijzonderheden kun je vastleggen in een genogram. Het is een soort stamboom en toont bovendien sociale factoren.

Pak pen en papier en begin gewoon met tekenen. Op de afbeelding zie je een voorbeeld en staat de uitleg van de gebruikte symbolen.

 

Ieder mens is volmaakt binnen zijn eigen vermogen.